28 januari is het de Dag van de Privacy. Veel ondernemers zullen al hoofdpijn krijgen als ze aan de AVG denken en wat ze er voor moeten doen om zich hieraan te houden. Maar het op orde hebben van  het privacybeleid kan heel goed voordelig voor uw bedrijf uitpakken!Het naleven  van de privacywetgeving…. wat een gedoe! Denken veel ondernemers. Toch zijn er veel mensen wel mee aan de slag gegaan. Op heel wat websites zie je al privacy verklaringen in alle soorten en maten. Maar daarmee is het karwei nog lang niet af. Wist u dat er om aan de AVG te voldoen er maar liefst 13 hoofddoelen behaald moeten worden en dat hier 56 taken bij horen die voor het grootste deel verplicht zijn? En dat het hebben van een privacy verklaring maar één van die 56 is?

Niet vreemd dat heel wat ondernemers het er dus maar (verder) bij laten. Ze hebben wel wat beters te doen is hun idee. En blijven zo met een privacybeleid zitten wat half af is en dus niet werkt. Maar toch is de AVG niet alleen maar kommer en kwel en kan men als ondernemer er zelfs flink baat bij hebben.

Privacybeleid zorgt voor vertrouwen

Bijna dagelijks is het wel in het nieuws dat er weer bij een organisatie een datalek is ontstaan en dat van duizenden mensen allerlei vertrouwelijke gegevens op straat liggen. En ook al zeggen we heel gauw dat we niets te verbergen hebben, we willen ook niet dat jan en alleman ermee aan de haal gaat. Wanneer men als bedrijf dus op een goede en legale manier met privacy omgaat en niet alleen een heldere privacy verklaring heeft maar deze ook echt goed uitvoert, dan zorgt dat voor vertrouwen bij de mensen. En zullen ze dus eerder geneigd zijn bij een dergelijke organisatie klant te worden. Een goed privacybeleid is dus gewoon een stuk goede reclame!

Privacybeleid  zorgt voor betere innovatie

Data en data-analyse zijn vaak nodig voor een bedrijf om te kunnen innoveren. Persoonsgegevens zijn zelfs vaak van levensbelang geworden om te kunnen blijven bestaan. Wanneer organisaties naar hun klanten en andere contacten toe aangeven dat ze het belangrijk vinden dat gegevens niet naar een individu herleidbaar zijn en er op alle mogelijke manieren verder voor zorgen dat de rechten van betrokken ook echt beschermd worden, dan wekt dat vertrouwen. En zal men dus ook sneller persoonsgegevens gaan delen, zodat organisaties kunnen blijven innoveren en zo commercieel voordeel kunnen behalen.

Privacybeleid  zorgt voor een  betere organisatie

Privacywetgeving verplicht organisaties om precies in kaart te brengen welke persoonsgegevens men gebuikt, met welk doel en hoe deze worden beschermd. Als organisatie ontkomt men er dus niet aan om alle handelingen goed onder de loep te nemen. En dat is een prima gelegenheid om niet alleen naar de verwerking van persoonsgegevens te kijken, maar ook naar het werken van de organisatie als geheel. En zo is de kans een stuk groter dat men erachter komt welke knelpunten er in een organisatie zitten en wat eventueel anders, efficiënter en dus goedkoper kan. Zo wordt er veel meer bereikt dan alleen maar een betere bescherming van persoonsgegevens, namelijk een soepeler en winstgevender organisatie.

Privacybeleid voorkomt of beperkt financiële schade

Dat het niet naleven van privacywetgeving tot zeer forse boetes kan leiden is wel redelijk bekend. En de Autoriteit Persoonsgegevens voert het toezicht steeds meer op en heus niet alleen bij de grote jongens. Wanneer er dus een goed privacybeleid wordt gevoerd, wordt de kans op een boete een stuk minder, maar zal wanneer het toch een keer mis gaat de boete een stuk lager kunnen zijn. Tenminste wanneer men zwart op wit kan aantonen alles heeft gedaan wat mogelijk was en er sprake was van overmacht.

Maar niet alleen een boete kan teen schadepost zijn. Denk ook maar eens aan vermindering aan omzet omdat klanten weglopen (imagoschade) of wanneer door het wegraken van gegevens orders niet kunnen worden uitgevoerd. Of wanneer gedupeerden een schadeclaim indienen. Steeds meer verzekeraars gaan niet over tot uitkering wanneer blijkt dat de verzekerde niet aan privacywetgeving voldeed.  Ook het herstellen van een datalek kan minder tijd en geld kosten wanneer van tevoren een goed protocol is opgesteld. Ook hier is dus voorkomen gewoon beter dan genezen.

Dus: of men nu een eenpitter is of een organisatie met honderden medewerkers: het voeren van een goed, helder en volledig privacybeleid is niet alleen van belang omdat het nu eenmaal wettelijk verplicht is en er hoge boetes kunnen worden opgelegd. De organisatie kan er gewoon gestroomlijnder, concurrerender en winstgevender door worden.

Dus: AVG, doe er wat mee!

Hulp nodig bij het (verder) invoeren van de AVG? Neem gerust contact op: