Het verhaal van Klaas

Klaas (laten we hem zo maar even noemen) had het goed voor elkaar. De coronatijd was nog niet aangebroken en hij was als jonge ondernemer druk bezig met zijn eigen bedrijf. Als dj met een eigen vracht aan apparatuur maakte hij van menig feestje een succes.

Hij was vooral bezig met zijn business en alle rompslomp erom heen daar kwam hij eigenlijk niet aan toe. Algemene voorwaarden had hij dan ook niet. En die waren, zo leek het, ook niet nodig want alles ging altijd goed en de klanten betaalden keurig op tijd. Niets aan de hand dus. Maar toen ging het mis.

Nadat Klaas weer een keer ergens eens feest had verzorgd, kwam er korte tijd later een brief waar hij mnder blij van werd. Wat bleek? De laser die hij voor zijn show had gebruikt had kennelijk een beamer beschadigd zodat deze vervangen moest worden. Kostprijs: ruim € 3.000,- wat nu op Klaas werd verhaald. Van tevoren had niemand Klaas verteld dat die beamer niet tegen laserlicht kon.

Hiermee kwam Klaas bij mij. Hij zat behoorlijk in de put want hij had de laser van iemand anders geleend en zijn verzekeringsmaatschappij deed moeilijk. Als hij het zelf moest betalen kon hij zijn jonge bedrijf haast wel gedag zeggen. Ten eerst vond ik het bedrag voor het type beamer waar het om ging wel aan de hoge kant (er was trouwens geen aankoopbon meegestuurd) en bovendien kon je je afvragen of de organisatie er niet op had moeten wijzen dat er een kostbare beamer hing? Tenminste het was handig geweest als vooraf in voorwaarden hierover wat was geregeld. Maar ja, die voorwaarden waren er nu eenmaal niet.

Daarom ben ik deze voor Klaas gaan opstellen, met daarin beperkingen van zijn aansprakelijkheid en dat er voorafgaand aan een optreden samen met de organisator een inventarisatie van de risico's moet worden gemaakt door de organisatie zodat Klaas niet weer voor verrassingen zou komen te staan en er vooraf veiligheidsmaatregelen konden worden genomen.

Van het schadebedrag  gelukkig een stuk afgegaan en is toch een regeling met de verzekering getroffen dus dat liep voor Klaas met een sisser af. Maar hij had zijn les wel geleerd. Voortaan stuurt hij bij elke opdrachtbevestiging zijn algemene voorwaarden mee. Zodra hij van de overheid weer aan de slag mag tenminste...

Heeft u vragen of uw algemene voorwaarden u volledig indekken of moeten ze nog worden opgesteld? Wijma Juridisch Advies staat voor u klaar: www.wijma-advies.nl
 

17 februari 2021