Je werknemer in quarantaine: wat nu?


De vakanties staan weer voor de deur en gelukkig mag men steeds naar meer landen toe. Veel werknemers zullen de komende maanden hier gebruik van maken. Maar tegelijkertijd kunnen landen ook zo weer van kleur verschieten en kleurt een land ineens naar oranje of rood, waardoor een werknemer bij thuiskomst in quarantaine moet. Hoe ga je als werkgever daarmee om?

Medewerker reist naar groen of geel gebied
Dan is er op zich niet zo veel aan de hand. Bij thuiskomst hoeft de werknemer immers niet in quarantaine. Maar als hij of zij op vakantie of bij thuiskomst toch Covid-19 oploopt moet dit wel. De werknemer kan dan gewoon ziek worden gemeld en het loon moet worden doorbetaald. Hij of zij heeft immers geen bewust risico genomen.

Een land kleurt ineens oranje of rood
Als een werknemer naar een groen of geel land reist kan het natuurlijk gebeuren dat tijdens zijn of haar aanwezigheid het virus weer toeslaat en de kleur in oranje of zelfs rood verandert. Het hangt er even van af wanneer dit gebeurt. Als de kleurverandering pas optreedt wanneer de werknemer er al is dan kon hij of zij dat niet weten en moet bij thuiskomst het loon tijdens de quarantaine gewoon worden doorbetaald.

Wanneer het echter voor vertrek gebeurt en de werknemer gaat er toch naartoe dan zijn de consequenties ook voor eigen rekening. Het loon hoeft bij quarantaine niet te worden doorbetaald. Mocht de werknemer de quarantaine eventueel aan zijn laars lappen en toch op het werk verschijnen dan kan hem of haar verweten worden collega’s welbewust in gevaar te brengen en kan zelfs ontslag aan de orde zijn. Zorg trouwens wel voor voldoende bewijs, voor het geval een werknemer toch naar de rechter stapt om loonbetaling te vorderen.


Ook als werkgever heb je trouwens je verantwoordelijkheid en dien je zelf ook in de gaten te houden waar je werknemer naar toe gaat en of een en ander wel veilig verloopt. Werknemers toelaten die naar een oranje of rood land zijn geweest en geen klachten hebben kan tot flinke problemen en zelfs forse boetes leiden. Ga er dus niet klakkeloos van uit dat het allemaal wel wat meevalt.

In quarantaine zonder klachten
Ook wanneer een werknemer niet met vakantie gaat kan het voorkomen dat hij of zij in quarantaine moet omdat bij voorbeeld een gezinslid is besmet of men met iemand anders in de omgeving met Covid-19 contact is geweest. Heeft de werknemer zelf geen klachten dan kan deze niet ziek worden gemeld en moet het loon gewoon worden doorbetaald. Ook hier kan eigen schuld weer een rol spelen: is er (bewust) onvoorzichtig gehandeld, dan moet de werknemer ook maar op de blaren zitten. Denk eraan dat dit dus wel bewezen zal moeten worden.

In quarantaine met klachten
Heeft een werknemer de welbekende klachten dan is het duidelijk en is quarantaine verplicht, of men nu wel of niet in een risicoland is geweest.  Het hangt er dan even van af of de werknemer thuis kan werken en hier ook toe is staat is. In dat geval is ziek melden niet nodig en wordt het loon uiteraard gewoon doorbetaald. Bij ernstige klachten of wanneer thuiswerken hoe dan ook geen optie is, dan kan de medewerker zich ziek melden en wordt loon door betaald zoals is geregeld in de arbeidsovereenkomst en/of CAO.

Laat mensen weten waar ze aan toe zijn
Leg duidelijk vast waar werknemers zich aan moeten houden en dat zij zeker niet op het werk mogen verschijnen met klachten of wanneer men uit een risicogebied terugkeert. Wijs ook duidelijk op de consequenties bij niet naleving zoals het tijdelijk stopzetten van loon of zwaardere sancties wanneer werknemers zich bewust onverantwoordelijk gedragen en regels negeren.

Als er goede afspraken worden gemaakt en iedereen zich hieraan houdt kunnen we ook laatste loodjes van deze pandemie doorkomen.

 

18 juni 2021